Толкование на группу стихов: Пс: 26: 10-10
Дает причину, чего ради требует помощи и спасения от Бога: понеже, глаголет, никто так не любит нас, как Ты. Здесь заметить должно свойство Еврейскаго слога, которым Давид беседует к Богу из почтения не во втором, как бы следовало по связи речи, но в третием лице: ибо не глаголет: ты
же воприяль мя еси, но
Господь восприят мя. Сему подобное изречение читаем в книге Бытия
Быт. 31:35, где Рахиль так говорит отцу своему:
да не возимеет гнева господин мой, не могу бо востати пред Тобою. И в книге
3 Цар. 1:27, глаголет Нафан к Давиду:
от Господа ли царя моего бысть глагол сей, и не сказал еси рабу твоему, кто сядет на престоле господина моего царя по нем? Итак, оныя слова:
Господь же восприят мя положены вместо сих:
Ты же Господи, восприял мя еси. Но и сии слова суть аллегорическия или иносказательныя, которыми весьма прилично изображается Божие милосердие к человеку. Ибо Давид не в отроческом находился возрасте, когда писал сие, ниже требовал от родителей своих помощи, кои в тягость паче, нежели в помощь могли ему быть при тогдашних его обстоятельствах. Итак, разум слов сих есть следующий: я теперь подобен новорожденному младенцу, котораго отец и мать оставили без всякаго призрения лежащаго на земле, и преданнаго на произвол судьбы. Но Ты, Господи, тако мене брошеннаго и оставленнаго человеколюбно подимеши, и в недра Твои яко отец приимеши. В самом деле, ежели кто прилежнее разсудит о немощи естества человеческаго, тот никак отрещися не может, что мы весьма прилично уподобляемся младенцам, оставленным от родителей. Исаиа же о сей материи так разсуждал, что не младенцу, но птенцу ластовицы себя уподобил:
яко птенец ластовицы, тако возопию Ис. 38:14.