Ошибка в тексте ?
Выделите ее мышкой и нажмите
Описание произведения.
«Покаянный канон» (или «Канон покаянен») по праву считается одним из самых выдающихся и масштабных произведений современного эстонского композитора Арво Пярта. Музыка была написана автором после прочтения “Покаянного канона” Андрея Критского. По словам самого Пярта, первое знакомство с этим текстом на церковно-славянском языке произвело на него неизгладимое впечатление, но смысл был постигнут им не сразу.
Неоднократно композитор возвращался к Канону и каждый раз он раскрывался все глубже и глубже, пока, наконец, не возникло непреодолимое желание переложить его на музыку. Канон представляет собой часть богослужения, он состоит из девяти песен и ,как правило, вторая песнь при исполнении опускается.
Арво Пярт создал очень эмоциональное, торжественное и невероятно возвышенное музыкальное произведение, исполнение которого до сих пор собирает полные залы слушателей и почитателей его таланта.
История создания.
«Канон покаянен» Арво Пярта занимает обособленное место в творчестве композитора, перешагнувшего рубеж в 75 лет. По его собственному признанию, «Канон» - вещь очень значимая, которая выражает собой практически всю его неистовую религиозность. Арво Пярт сочинял «Покаянный канон» в течение двух лет. Это произведение, как и все другие вокальные произведения композитора, прямо основано на тексте: «Я хотел дать словам возможность выбрать их собственный звук, нарисовать свою собственную музыкальную линию. И,к моему удивлению, возникла музыка, пропитанная необычным характером этого специфического языка, используемого только в литургических текстах. Именно Канон ясно показал мне, как сильно выбор языка и текста предопределяет характер сочинения – до такой степени, что все конструкция произведения подчиняется тексту и его законам, как если бы сам язык «сочинял музыку»».
Премьера произведения состоялась 17 марта 1998 года в Германии, на концерте, посвященном 750-летнему юбилею Кельнского собора, в исполнении Эстонского филармонического камерного хора под управлением Тыну Кальюсте. Кельнский собор был заказчиком «Покаянного канона», кроме того композитор сделал отдельное посвящение Тыну Кальюсте и Эстонскому филармоническому камерному хору.
Отношение автора к вере.
Композитор, создавший немало произведений духовного характера, является человеком глубоко и искренне верующим. Известно, что его открытое исповедание православной веры относится к 1972 г. (до этого он причислял себя к лютеранам), времени, когда любое упоминание о Христе преследовалось правительством по идеологическим соображениям.
Однако непоколебимая стойкость в своих религиозных убеждениях лишь укрепила Арво Пярта на его творческом пути. Все его композиции пронизаны светлым духом христианства, надеждой на вечную жизнь во Христе. Написанная им музыка – это, своего рода, личная молитва, обращенная к Господу, его разговор со Всевышним. Он не раз признавался, что брал за основу произведений те православные тексты, которые касались его до глубины души.
Гармонично и тонко звучат музыкальные творения автора. Слушатель невольно проникается не только лирикой нот, но вникает в содержание и становится причастником христианского света, передаваемого Пяртом.
Биография.
Арво Пярт родился 11 сентября 1935 г. в г. Пайде, Эстония. Эстонский композитор в 1963 г. окончил Таллинскую консерваторию. В 1957-67 гг. работал звукорежиссером Эстонского радио. В 1962 г. удостоился всесоюзной премии за детскую кантату "Наш сад" и ораторию "Поступь мира". В своих ранних произведениях следовал эстетическим нормам социалистического реализма, однако вскоре обратился к серийной технике (Perpetuum mobile, 1963) и технике коллажа (Симфония № 2 (1966), “Pro et contra” для виолончели с оркестром (1966) и др.). С начала 1970-х активно занимался изучением старинной музыки и до 1976 г. сочинял мало. Знакомство с григорианским пением и средневековой полифонией определило направленность творческой эволюции Пярта. Третья симфония (1971) ознаменовала сдвиг в сторону диатоники, модальности и благозвучия.
В середине 1970-х Пярт пришел к новому стилю, основанному на простейших звуковых элементах - трезвучии и движении по тонам диатонического звукоряда; композитор назвал его tintinnabuli (лат. "колокольчики") и охарактеризовал как "бегство в добровольную бедность". Первые же произведения, созданные в этом стиле, - “Arbos”, “Fratres”, “Summa”, “Tabula rasa”, “Cantus” памяти Бриттена для колоколов и струнных (1977) - принесли Пярту мировую известность и исполняются весьма широко, в том числе, в позднейших авторских редакциях. В 1980 г. Пярт эмигрировал из СССР и вскоре поселился в Берлине. Стиль “tintinnabuli” был развит им в многочисленных партитурах, проникнутых смиренным и возвышенным религиозным духом; среди самых значительных - “Pan intervallo” для 4 блокфлейт или органа (1980), De profundis для мужского хора и органа (1980), “Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem” ("Страсти по Иоанну" на латинский текст) для солистов, хора, 4 инструментов и органа (1982), “Stabat mater” для 3 голосов и струнного трио (1985), “Те Deum” для 3 хоров, фортепиано и струнных (1985), “7 антифонов к Магнификату” (на нем тексты, 1988), “Магнификат” (1989), "Богородице Дево" для хора a cappella (1990), “Берлинская месса для хора и органа или струнных” (1990-91), "Канон покаянен" для хора a cappella (1998).
Автор текста:Абрамова Татьяна Александровна.
Текст.
Песнь 1
Ирмос: Я́ко по сýху пешешéствовав Изрáиль, по бéздне стопáми, гони́теля фараóна ви́дя потопля́ема, Бóгу побéдную песнь пои́м, вопия́ше.
Припев: Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Ны́не приступи́х аз грéшный и обременéнный к Тебé, Влады́це и Бóгу моемý; не смéю же взирáти на нéбо, то́кмо молю́ся, глаго́ля: даждь ми, Гóсподи, ум, да плáчуся дел мои́х гóрько.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
О, гóре мне грéшному! Пáче всех человéк окая́нен есмь, покая́ния несть во мне; даждь ми, Гóсподи, слéзы, да плáчуся дел мои́х гóрько.
Слава: Безýмне, окая́нне человéче, в лéности врéмя губи́ши; помы́сли житиé твоé, и обрати́ся ко Гóсподу Бóгу, и плáчися о дéлех твои́х гóрько.
И ныне: Мáти Бóжия Пречи́стая, воззри́ на мя грéшнаго, и от сéти диáволи избáви мя, и на путь покая́ния настáви мя, да плáчуся дел мои́х гóрько.
Песнь 3
Ирмос: Несть свят, я́коже Ты, Го́споди Бо́же мой, вознесы́й рог вéрных Твои́х, Блáже, и утверди́вый нас на кáмени исповéдания Твоегó.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Внегдá постáвлени бýдут престóли на Суди́щи Стрáшнем, тогдá всех человéк делá обличáтся; гóре тáмо бýдет грéшным, в мýку отсылáемым; и то вéдущи, душé моя́, покáйся от злых дел твои́х.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Слава: Увы́ мне великогрéшному, и́же дéлы и мы́сльми оскверни́вся, ни кáпли слез имéю от жестосéрдия; ны́не возни́кни от земли́, душé моя́, и покáйся от злых дел твои́х.
И ныне: Се, взывáет, Госпожé, Сы́н Твой, и поучáет нас на дóброе, аз же грéшный добрá всегдá бéгаю; но Ты, Ми́лостивая, поми́луй мя, да покáюся от злых мои́х дел.
Седален, глас 6-й
Помышля́ю день стрáшный и плáчуся дея́ний мои́х лукáвых: кáко отвещáю Безсмéртному Царю́, или кóим дерзновéнием воззрю́ на Сýдию, блýдный аз? Благоутрóбный Óтче, Сы́не Единорóдный и Дýше Святы́й, поми́луй мя.
Слáва, и ны́не:
Богородичен: Свя́зан мнóгими ны́не плени́цами грехóв и содержи́мь лю́тыми страстьми́ и бедáми, к Тебé прибегáю, моемý спасéнию, и вопию́: помоги́ ми, Дéво, Мáти Бóжия.
Песнь 4
Ирмос: Христо́с моя́ си́ла, Бог и Госпóдь, честнáя Цéрковь боголéпно поéт, взывáющи от смы́сла чи́ста, о Гóсподе прáзднующи.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Ширóк путь зде и угóдныи́ слáсти твори́ти, но гóрько бýдет в послéдний день, егдá душá от тéла разлучáтися бýдет: блюди́ся от сих, человéче, Цáрствия рáди Бо́жия.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Почтó убóгаго оби́диши, мздý наéмничу удéржуеши, брáта твоегó не лю́биши, блуд и гóрдость гóниши? Остáви ýбо сия́, душé моя́, и покáйся Цáрствия рáди Бóжия.
Слава: О, безýмныи́ человéче, докóле углебáеши, я́ко пчелá, собирáющи богáтство твоé? Вскóре бо поги́бнет, я́ко прах и пéпел: но бóлее взыщи́ Цáрствия Бóжия.
И ныне: Госпожé Богорóдице, поми́луи́ мя грéшнаго, и в добродéтели укрепи́, и соблюди́ мя, да нáглая смерть не похи́тит мя неготóваго; и доведи́ мя, Дéво, Цáрствия Бóжия.
Песнь 5
Ирмос: Бóжиим свéтом Твои́м, Блáже, ýтренюющих Ти дýши любóвию озáри, молю́ся, Тя вéдети, Слóве Бóжий, и́стиннаго Бóга, от мрáка грехóвнаго взывáюща.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Воспомяни́, окая́нный человéче, кáко лжам, клеветáм, разбóю, нéмощем, лю́тым зверéм, грехóв рáди порабощéн еси́; душé моя́ грéшная, тогó ли восхотéла еси́?
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Трепéщут ми ýди, всéми бо сотвори́х винý: очи́ма взирáяй, уши́ма слы́шай, язы́ком злáя глагóляй, всегó себé геéнне предая́ий; душé моя́ грéшная, сегó ли восхотéла еси́?
Слава: Блудникá и разбóйника кáющася прия́л еси́, Спáсе, аз же еди́н лéностию грехóвною отягчи́хся и злым делóм поработи́хся; душé моя́ грéшная, сегó ли восхотéла еси́?
И ныне: Ди́вная и ско́рая помо́щнице всем человéком, Мáти Бóжия, помози́ мне недостóйному, душá бо моя́ грéшная того восхотé.
Песнь 6
Ирмос: Житéйское мóре, воздвигáемое зря напáстей бýрею, к ти́хому пристáнищу Твоемý притéк, вопию́ Ти: возведи́ от тли живóт мой, Многоми́лостиве.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Житиé на земли́ блýдно пожи́х и дýшу во тьму предáх, ны́не ýбо молю́ Тя, Ми́лостивый Влады́ко: свободи́ мя от рабóты сея́ врáжия, и даждь ми рáзум твори́ти вóлю Твою́.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Кто твори́т таковáя, я́коже аз? Я́коже бо свиния́ лежи́т в калý, тáко и аз грехý служý. Но Ты, Гóсподи, истóргни мя от гнýса сегó и даждь ми сéрдце твори́ти зáповеди Твоя́.
Слава: Воспряни́, окая́нный человéче, к Бóгу, воспомянýв своя́ согрешéния, припáдая ко Творцý, слезя́ и стеня́; Той же, я́ко милосéрд, даст ти ум знáти вóлю Свою́.
И ныне: Богорóдице Дéво, от ви́димаго и неви́димаго зла сохрани́ мя, Пречи́стая, и приими́ моли́твы моя́, и донеси́ я Сы́ну Твоéму, да даст ми ум твори́ти вóлю Его.
Кондак
Душé моя́, почтó грехáми богатéеши, почтó вóлю диáволю твори́ши, в чесóм надéжду полагáеши? Престáни от сих и обрати́ся к Бóгу с плáчем, зовýщи: Милосéрде Гóсподи, поми́луй мя грéшнаго.
Икос
Помы́сли, душé моя́, гóрький час смéрти и Стрáшный Суд Творцá твоегó и Бóга: Áнгели бо грóзнии пóймут тя, душé, и в вéчный огнь введýт: ýбо прéжде смéрти покáйся, вопию́щи: Гóсподи, поми́луй мя грéшнаго.
Песнь 7
Ирмос: Росодáтельну ýбо пещь соделá Áнгел преподóбным отрокóм, халдеи́ же опаля́ющее велéние Бóжие, мучи́теля увещá вопи́ти: благословéн еси́, Бóже отéц нáших.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Не надеи́йся, душé моя́, на тлéнное богáтство и на непрáведное собрáние, вся бо сия́ не вéси кому остáвиши, но возопи́й: поми́луй мя, Христé Бóже, недостóйнаго.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Не уповáй, душé моя́, на телéсное здрáвие и на скóромимоходящую красотý, ви́диши бо, я́ко си́льнии и млади́и умирáют, но возопи́й: поми́луй мя, Христé Бóже, недостóйнаго.
Слава: Воспомяни́, душé моя́, вéчное житиé, Цáрство Небéсное, уготóванное святы́м, и тьму кромéшную и гнев Бóжий злым, и возопи́й: поми́луй мя, Христé Бóже, недостóйнаго.
И ныне: Припади́, душé моя́, к Бóжией Мáтери и помоли́ся Той, есть бо скóрая Помóщница кáющимся, умóлит Сы́на Христá Бóга, и поми́лует мя недостóйнаго.
Песнь 8
Ирмос: Из плáмене преподóбным рóсу источи́л еси́ и прáведнаго жéртву водóю попали́л еси́: вся бо твори́ши, Христé, тóкмо éже хотéти. Тя превознóсим во вся вéки.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Кáко не и́мам плáкатися, егдá помышля́ю смерть, ви́дех бо во грóбе лежáща брáта моегó, безслáвна и безобрáзна? Что ýбо чáю, и на что надéюся? Тóкмо даждь ми, Гóсподи, прéжде концá покая́ние. (Дважды)
Слава: Вéрую, я́ко прии́деши суди́ти живы́х и мéртвых, и вси во своéм чинý стáнут, стáрии и млади́и, влады́ки и кня́зи, дéвы и свящéнницы; где обря́щуся аз? Сего́ рáди вопию́: даждь ми, Гóсподи, прéжде концá покая́ние.
И ныне: Пречи́стая Богорóдице, приими́ недостóйную моли́тву мою́ и сохрани́ мя от нáглыя смéрти, и дáруй ми прéжде концá покая́ние.
Песнь 9
Ирмос: Бóга человéком невозмóжно ви́дети, на Негóже не смéют чи́ни áнгельстии взирáти; Тобóю же, Всечи́стая, яви́ся человéком Слóво Воплощéнно, Егóже величáюще, с небéсными вóи Тя ублажáем.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Ны́не к вам прибегáю, Áнгели́, Архáнгели и вся Небéсныя Си́лы, у Престóла Бóжия стоя́щии, моли́теся ко Творцý своемý, да избáвит дýшу мою́ от мýки вéчныя.
Поми́луй мя, Бóже, поми́луй мя.
Ны́не плáчуся к вам, святи́и патриáрси, цáрие и прорóцы, апóстоли и святи́телие и вси избрáннии Христóвы: помози́те ми на судé, да спасéт дýшу мою́ от си́лы врáжия.
Слава: Ны́не к вам воздежý рýце, свя́тии мýченицы, пусты́нницы, дéвственницы, прáведницы и вси святи́и, моля́щиися ко Гóсподу за весь мир, да поми́лует мя в час смéрти моея́.
И ныне: Мáти Бóжия, помози́ ми, на Тя си́льне надéющемуся, умоли́ Сы́на Своегó, да постáвит мя недостóйнаго одеснýю Себé, егдá ся́дет судя́й живы́х и мéртвых, ами́нь.
Молитва
Влады́ко Христé Бóже, И́же страстьми́ Свои́ми стрáсти моя́ исцели́вый и я́звами Свои́ми я́звы моя́ уврачевáвый, дáруй мне, мнóго Тебé прегреши́вшему, слéзы умилéния; сраствори́ моемý тéлу от обоня́ния Животворя́щаго Тéла Твоегó, и наслади́ дýшу мою́ Твоéю Честнóю Крóвию от гóрести, éюже мя сопроти́вник напои́; возвы́си мой ум к Тебé, дóлу пони́кший, и возведи́ от прóпасти поги́бели: я́ко не и́мам покая́ния, не и́мам умилéния, не и́мам слéзы утéшительныя, возводя́щий чáда ко своемý наслéдию. Омрачи́хся умóм в житéйских страстéх, не могý воззрéти к Тебé в болéзни, не могý согрéтися слезáми, я́же к Тебé любвé. Но, Влады́ко Гóсподи Иисýсе Христé, сокрóвище благи́х, дáруй мне покая́ние всецéлое и сéрдце люботрýдное во взыскáние Твоé, дáруй мне благодáть Твою́ и обнови́ во мне зрáки Твоегó óбраза. Остáвих Тя, не остáви менé; изы́ди на взыскáние моé, возведи́ к пáжити Твоéй и сопричти́ мя овцáм избрáннаго Твоегó стáда, воспитáй мя с ни́ми от злáка Божéственных Твои́х Тáинств, моли́твами Пречи́стыя Твоея́ Мáтере и всех святы́х Твои́х. Ами́нь.